(In)tolerant land

Het is in de nacht van 5 op 6 oktober 2016 als de achttienjarige Ids Tjaarda en zijn vriend heftig worden mishandeld na afloop van het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden. De homoseksuele Tjaarda wordt aangereden door een scooter, krijgt een schop en wordt uitgescholden voor homo en flikker.

Tjaarda is niet het enige slachtoffer die maand: zo’n anderhalve week later meldt de Telegraaf dat twee homoseksuele mannen van rond de 55-60 jaar oud zwaar mishandeld worden op een pont achter Amsterdam Centraal. Tevens meldt het COC dat het aantal incidenten tegen LHBT-vluchtelingen uit de hand begint te lopen en meldt diezelfde vereniging in mei dit jaar dat Nederland niet langer onderdeel uitmaakt van de kopgroep als het aankomt op LHBT-rechten; Nederland zakt van de zevende naar de tiende plaats. De reden: ons land beschermt transgenders en mensen met een interseksconditie schijnbaar nauwelijks.

Desondanks lijkt de tolerantie tegenover homo- en biseksualiteit onder Nederlanders toe te nemen. Althans, dat is wat het NOS meldt naar aanleiding van een onderzoek van het Sociaal en Cultuur Planbureau in mei dit jaar. Nederland zou tot één van de toplanden in Europa behoren als het aankomt op tolerantie tegenover homo- en biseksualiteit en ons land zou volgens hoofdonderzoeker Lisette Kuyper ‘steeds positiever’ worden. Daarnaast zou de tolerantie zelfs in religieuze kringen flink zijn toegenomen.

Al met al spreken diverse berichten elkaar tegen. Ondanks de toenemende tolerantie komt het nog vaak genoeg voor dat berichten over mishandeling of discriminatie de media halen en hoewel Nederland, met zijn gaypride en legaal homohuwelijk, op het eerste gezicht een LHBT-vriendelijk land lijkt, is er genoeg reden om dit in twijfel te trekken. Daarnaast kwam wat het CBS in 2012 aantoonde afgelopen jaar opnieuw naar voren in een enquête van RTL Nieuws: bijna veertig procent van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders voelt zich minder veilig op straat dan vijf jaar geleden.

Dus rest de vraag: hoe (in)tolerant is ons kikkerlandje eigenlijk als het aankomt op de acceptatie van LHBT’ers? Is Nederland daadwerkelijk zo regenbooggekleurd als het lijkt? En ben ik dat, ondanks het feit dat ik vanaf jongs af aan met LHBT’ers omga, zelf eigenlijk wel altijd? Beschouw ik de Nederlandse tolerantie ten opzichte van dit onderwerp als heteroseksuele vrouw niet teveel als normaal of vanzelfsprekend, terwijl vaak blijkt dat dit toch niet altijd het geval is? Op deze vragen zal ik de komende weken, door middel van interviews, reportages en infographics en radio/tv-items, op dit blog een antwoord proberen te vinden.

– Emma

lhbt

Infographic: LHBT-Tolerantie in Nederland. Bronnen: RTL Nieuws, SCP, COC. 

 

Plaats een reactie